צימס וגפילטע-פיש הם הנימות הסמויות שחיברו אותי ליהדות ולמסורת, שלא נשמרה בבית הורי החילוני
JEWISH ASHKENAZI CARROTS TZIMMES
SEE TRANSLATION BELOW
סיפור-חיבור למסורת לבית הכנסת ולכליזמרים בצפת
.............................................................................................................................................
צימעס וגפילטע-פיש הם הנימות הסמויות שחיברו אותי ליהדות ולמסורת.
לגדול בבית חילוני, שבו לא היה כל ביטוי ליהדות, מסורת, מנהגים או אפילו ארוחות חג, השאיר אותי בתחושת חסך.
אבי גדל בסביבת חצרו של הרבי מקוצק, מהמחמירים שבפלגי היהדות ולמיטב ידיעתי אף יותר מנטורי-קרתא. בגיל חמש עשרה בחר להתפקר, כנראה באותה מידה של קיצוניות בה חונך לאמונה. לכן לא שעה לתחינותי ושלל מכל וכל ביטויים של יהדות ומסורת בבית.
הדלת הקדמית הנעולה לא מנעה כניסת מסורת בדלת האחורית. למדתי לחבר את הגפילטע פיש, הצימס ומרק העוף של צהרי שבת לתכנית רדיו של פרקי חזנות ומוסיקת נשמה יהודית מייבבת, שחיברה אותי למקורות.
זוכרת איך נשאבתי, בילדותי, בכבלי קסם אל בית הכנסת בחגי תשרי והתרוצצתי עם כל הילדים בין המתפללים עטויי הטליתות, כשאני נושמת את הקדושה ואת חרדת יום הדין.
בחלוף השנים גם הגשמתי חלום ישן - לעלות לרגל לחגיגות הכליזמרים בצפת, לשוטט בסמטאות שקירותיהן חובקים חכמה עתיקת יומין, להתבשם באוויר ההרים הצונן , לזרום עם הקהל המגוון של חילוניים, חובשי כיפות, צעירים נושאי תינוקות ומבוגרים, לעצור בכל פינה או קרן רחוב, להתעטף בניגונים המייבבים ולהרגיש בבית.
.............................................................................................................................................
צימעס גזר אשכנזי
.............................................................................................................................................
מצרכים :
- 40 גרם חמאה (לטעם) / 3 כף שמן קנולה לטיגון (לכשרות / לבריאות)
- שקית גזר גמדי קפוא / 20 גזרים צעירים קלופים וחתוכים
............................................................................................................................
- 1 כוס מים- 40 גרם חמאה (לטעם) / 3 כף שמן קנולה לטיגון (לכשרות / לבריאות)
- שקית גזר גמדי קפוא / 20 גזרים צעירים קלופים וחתוכים
............................................................................................................................
- 1 בצל בינוני שלם
- 4 כף צימוקים (אפשר לערבב עם שזיפים ומשמשים מיובשים)
- 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר מגורר בפומפייה
............................................................................................................................
- 1 כף דבש- 4 כף צימוקים (אפשר לערבב עם שזיפים ומשמשים מיובשים)
- 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר מגורר בפומפייה
............................................................................................................................
- 2-3 כפות סוכר חום / סוכרלוז
- 1 כפית קינמון
- 1 כפית אבקת מרק עוף ללא מונוסודיום גלוטמט וצבעי מאכל
- פלפל שחור גרוס
- מיץ לימון
- קליפת לימון מגוררת
- מלח (כנראה אין צורך)
אופן ההכנה :
- לאדות קלות חמאה/שמן וגזרים
- להוסיף לסיר מים, בצל, צימוקים ושורש ג'ינג'ר
- לכסות ולאדות 40 דקות על סף רתיחה, עד לריכוך
- להוסיף את יתרת החומרים, לבשל עוד כמה דקות
- להוציא את הבצל ולתקן טעמים
- לאדות קלות חמאה/שמן וגזרים
- להוסיף לסיר מים, בצל, צימוקים ושורש ג'ינג'ר
- לכסות ולאדות 40 דקות על סף רתיחה, עד לריכוך
- להוסיף את יתרת החומרים, לבשל עוד כמה דקות
- להוציא את הבצל ולתקן טעמים
.............................................................................................................................................
הצילומים מאתרים
.............................................................................................................................................
JEWISH ASHKENAZI CARROTS TZIMMES
.............................................................................................................................................
Tsimmes and Gefilte- fish have always connected me to Judaism and tradition, that was not kept in my secular parents home. Somehow I also found myself attracted also to Jewish soul music, what led me to the Klezmer Festival in Safed
............................................................................................................................................
INGREDIENTS AND PREPARATIONS :
Steam in slightly a casserole :
- 40 grms of butter (for taste) / 3 tablespoon canola oil (for kashrut)
- A bag of frozen baby carrots / 20 young carrots, peeled and
diced bite size
Add to the pot :
- 1 cup of water
- 1 whole medium onion
- 4 tbsp raisins (can be mixed with dried prunes and apricots)
- 2 cm coarsely grated ginger root
Steam in slightly a casserole :
- 40 grms of butter (for taste) / 3 tablespoon canola oil (for kashrut)
- A bag of frozen baby carrots / 20 young carrots, peeled and
diced bite size
Add to the pot :
- 1 cup of water
- 1 whole medium onion
- 4 tbsp raisins (can be mixed with dried prunes and apricots)
- 2 cm coarsely grated ginger root
Add the remaining ingredients and cook for a few minutes :
- 1 tbs of honey
- 2-3 tbs of brown sugar
- 1 tsp of Cinnamon powder
- 1 tsp chicken soup powder
- Ground black pepper
- Lemon juice
- grated lemon zest
- Salt (probably not necessary)
- 2-3 tbs of brown sugar
- 1 tsp of Cinnamon powder
- 1 tsp chicken soup powder
- Ground black pepper
- Lemon juice
- grated lemon zest
- Salt (probably not necessary)
Remove the onion and fix flavors
............................................................................................................................................
SERVING :
On Shabbat meals, Passover and Rosh Hashanah - as a side dish near a beef stew
.............................................................................................................................................
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה