מנה צמחונית נפלאה בהשראתה של קרוטית. הוספתי שפע של עלי אורגנו שמקפיצים את המנה גבוה. כל המרבה הרי זה משובח
BAKED CABBAGE, CHERRY TOMATOES
TAHINI-YOGURT & ROASTED PINE-NUTS
TAHINI-YOGURT & ROASTED PINE-NUTS
SEE TRANSLATION BELOW
סיפור-לא סיפרתי
.....................................................................................................................................................................................
תמונות עבר של נכדי המתוק תום מעלות זיכרונות נוסטלגיים של טיולי שבת בשדות הקבוץ.
אז לא נכין קדרה נפלאה כמו זו שלפניכם ? ....
.....................................................................................................................................................................................
כרוב ועגבניות שרי צרובים, בציפוי רוטב טחינה-יוגורט וצנוברים/שקדים קלויים
.....................................................................................................................................................................................
מנה צמחונית נפלאה בהשראתה של קרוטית. הוספתי בין היתר שפע של עלי אורגנו שמקפיצים את המנה גבוה. כל המרבה הרי זה משובח
בתיאבון
מצרכים ל-8 מנות :לירקות :
- 2 ראשי כרוב בגודל בינוני-גדול, חתוכים לשמיניות של טריזים
- 30 עגבניות שרי
- 4-5 גבעולי תימין / ו/או חופן עלי אורגנו
- לבחירה - מעט צ'ילי קצוץ דק-דק
- שיני שום קלופות מראש שום שלם
- מלח גס
- תרסיס שמן זית או אחר
הרוטב לתיבול הירקות :
- מלח גס
- תרסיס שמן זית או אחר
הרוטב לתיבול הירקות :
- 1/3 כוס שמן זית
- תבלינים - 1/2 כפית פלפל שחור גרוס גס
- 3 שיני שום מעוכות / 1 כפית מלאה אבקת שום
- 1 כפית מלאה מלח דק
לרוטב טחינה-יוגורט :
- 2 גביעי יוגורט- 2/3 כוס טחינה גולמית
- 2 שיני שום כתושות
- מיץ מחצי לימון
- 1/2 כוס מים קרים או יותר, לקבלת מרקם סמיך
- מלח דק
לעיטור :
- שפע של עלי אורגנו - כל המרבה הרי זה משובח
- לבחירה - 1/2 כוס צנוברים / או שקדים פרוסים - קלויים ללא שמן במחבת נון-סטיק
אופן ההכנה :
הכנת קדרה רחבה שמתאימה לתנור (רצוי עם מכסה) :
- מניחים את שמיניות טריזי הכרוב בקדרה, כשהחלק המחודד פונה כלפי מעלה, ומפזרים
סביבם עגבניות, שום, צ'ילי וענפי תימין ו/או עלי זעתר-אורגנו
- מערבבים את מצרכי רוטב התיבול
- מזלפים את הרוטב על הירקות ומשתדלים שרובו יכנס לתוך עלי הכרוב פנימה. זורים עוד
מעט מלח גס ומרססים בתרסיס שמן
האפייה :
- מחממים תנור ל-190 מעלות צלסיוס
- כדי שהכרוב יצא רך בסוף, מומלץ לאפות כשעה בקדרה סגורה (במכסה או בנייר אפייה
ומעליו רדיד אלומיניום)
- מסירים את הכיסוי ואופים עוד 30 דקות, או עד שהכרוב יהיה ממש זהוב כדי שגם החלק
התחתון יתרכך ויתקרמל. בסוף הגברתי ל-240 מעלות צלסיוס וצרבתי בגריל משך 5 דקות.
לעקוב ולמנוע חריכה
הכנת רוטב טחינה-יוגורט :
- לערבב את כל המצרכים
ההגשה :
- מטפטפים רוטב טחינה-יוגורט ומעטרים בצנוברים, או
שקדים פרוסים ובשפע של עלי אורגנו
- מניחים בצד כלי עם טחינה-יוגורט כדי שכל סועד יוסיף לעצמו
....................................................................................................................................................................................
BAKED CABBAGE, CHERRY TOMATOES,
TAHINI-YOGURT & ROASTED PINE-NUTS
TAHINI-YOGURT & ROASTED PINE-NUTS
.
INGREDIENTS FOR 8 SERVINGS :
Vegetables :
- 2 medium-sized cabbages, each cut into eight wedges
- 30 cherry tomatoes
- 4-5 thyme stems and/or a handful of oregano leaves
- Alternative - Slightly chopped chili pepper
- 14 peeled garlic cloves
- Coarse salt
- Olive oil spray or other
The vegetable seasoning sauce :
- 1/3 cup olive oil
- Spices - 1/2 teaspoon black pepper
- 3 crushed garlic cloves / 1 teaspoon full of garlic powder
- 1 teaspoon full of fine salt
For tahini-yogurt sauce :
- 2 yogurt cups
- 2/3 cup of raw tahini
- 2 crushed garlic cloves
- Juice from half a lemon
- 1/2 cup of cold water or more, for thick texture
- Fine salt
To serve :
- Plenty of oregano leaves
- Alternative - 1/2 cup pine nuts / or sliced almonds - roasted without oil in a
non-stick pan
- 1/3 cup olive oil
- Spices - 1/2 teaspoon black pepper
- 3 crushed garlic cloves / 1 teaspoon full of garlic powder
- 1 teaspoon full of fine salt
For tahini-yogurt sauce :
- 2 yogurt cups
- 2/3 cup of raw tahini
- 2 crushed garlic cloves
- Juice from half a lemon
- 1/2 cup of cold water or more, for thick texture
- Fine salt
To serve :
- Plenty of oregano leaves
- Alternative - 1/2 cup pine nuts / or sliced almonds - roasted without oil in a
non-stick pan
PREPARATIONS :
Prepare a wide casserole that fits the oven (preferably with a lid) :
- Place the cabbage wedges in the casserole and sprinkle with tomatoes, garlic,
chili and thyme and / or oregano leaves
- Mix the seasoning sauce ingredients
- Sprinkle the seasoning sauce on the vegetables as the majority enters the
cabbage leaves. Sprinkle some coarse salt and spray with oil
Baking :
- Preheat oven to 190 C degrees
- If you want the cabbage to come out soft at the end, it is recommended to bake
for about an hour in a closed casserole (with a lid or baking paper and
aluminum foil over it)
- Remove cover and bake open for another 30 minutes, or until the cabbage is
really golden and the bottom is softened and caramelized. Finally I increased to
240 C degrees and grilled for 5 minutes. Pay attention to avoid scorching
Preparation of tahini-yogurt sauce :
- Mix all the ingredients
Serving :
- Drizzle tahini-yogurt sauce and garnish with pine nuts, or sliced almonds and
plenty of oregano leaves
- Set aside a dish with more tahini-yogurt, so each diner can add to his plate
- Place the cabbage wedges in the casserole and sprinkle with tomatoes, garlic,
chili and thyme and / or oregano leaves
- Mix the seasoning sauce ingredients
- Sprinkle the seasoning sauce on the vegetables as the majority enters the
cabbage leaves. Sprinkle some coarse salt and spray with oil
Baking :
- Preheat oven to 190 C degrees
- If you want the cabbage to come out soft at the end, it is recommended to bake
for about an hour in a closed casserole (with a lid or baking paper and
aluminum foil over it)
- Remove cover and bake open for another 30 minutes, or until the cabbage is
really golden and the bottom is softened and caramelized. Finally I increased to
240 C degrees and grilled for 5 minutes. Pay attention to avoid scorching
Preparation of tahini-yogurt sauce :
- Mix all the ingredients
Serving :
- Drizzle tahini-yogurt sauce and garnish with pine nuts, or sliced almonds and
plenty of oregano leaves
- Set aside a dish with more tahini-yogurt, so each diner can add to his plate
.....................................................................................................................................................................................
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה