במשפחה טריפוליטאית, כל ארוחת שבת חייבת להיפתח במנת חריימה - דג ברוטב אדום חריף
TUNISIAN-TRIPOLITAN TILAPIA CHRAIME FISH
סיפור - חגי משרטט גן שעשועים + זוגיות + ציפי-ילדות + באר שבע
ילדים מחקים את הוריהם. זוכרת את תיק העור העבה המאובק של אבי. תיק אסור שהכיל תכניות בניין חומות מגולגלות. אחד ממשחקי הילדות האהובים עלי, מאז שאני זוכרת את עצמי, מגיל חמש לערך, היה לחמוק באין-רואה לתיק, לפרוס את התכניות, לשכב על הרצפה ולהפליג בדמיונות על אותו חלל, כשהוא מעוצב תלת-מימדית.
משם הדרך ללימודי עיצוב ב"בצלאל" כבר היתה סלולה וברורה.
לימים, כשהייתי בהריון הרביעי, חזרתי מידי יום מהעבודה ובעיניים חצי עצומות ישבתי שעות ליד השולחן - אני משרטטת את תכניות בית הקוטג' שלנו בבאר-שבע ואישי מעודד אותי להמשיך ומשקה אותי בכוסות קפה רבות.
חגי בן השש שאל אותי לפשר השרטוטים, החתכים והחזיתות .... "... תאר לך שנגלח את תקרת הבית ואתה זבוב או ציפור שמעופפים למעלה. זה המראה שיתגלה לך".... כך חתכנו את הבית מכל עבר וצפינו בחזיתות. זה היה הסבר קצר וממצה במסגרת זמני הקצר.
זוכרת את חגי חומק מחדרו, מביא לעצמו ניירות וקופסת עפרונות, מתקרב אלי על קצות אצבעות ובדממה מוחלטת יושב לידי ומצייר.
הרמתי עיניים לרגע ונדהמתי. "חגי.....מה זה?" ........ "אני מתכנן גן הרפתקאות".....
הכל היה שם - חתכים, תכנית וחזיתות של בולי עץ, מגלשות, סולמות, מדרגות. לא יאמן ומרגש עד דמעות
.
.............................................................................................................................................
דג חריימה טריפוליטאי-תוניסאי מאמנון (מושט)
.............................................................................................................................................
במשפחה טריפוליטאית, כל ארוחת שבת חייבת להיפתח במנת חריימה - דג ברוטב אדום חריף. המהדרים פותחים את בוקר שבת עם הרוטב שנותר, ליד חביתה.
במשפחה טריפוליטאית, כל ארוחת שבת חייבת להיפתח במנת חריימה - דג ברוטב אדום חריף. המהדרים פותחים את בוקר שבת עם הרוטב שנותר, ליד חביתה.
נכון, יודעת שלמושט אין תכולה גבוהה של אומגה 3, אבל היי, הוא עדיין דג, אם חושבים על בריאות, ויש בו ערכים אחרים טובים. בנוסף, לפילה המושט אין אידרות וגם זה חשוב אם חושבים על ילדים.
במתכון הזה קצת חטאתי למקור ו"גנבתי" מהדג המרוקאי תוספות ירק. אז יסלחו לי התוניסאים.....
זה כל מה שצריך
הדג - להשרות ולהפשיר לחצי שעה לפחות במשרה מי לימון ומלח, לשטוף ולסנן
להכין את תערובת התיבול - חצי לשריית הדג וחצי לבישול הקדרה
המצרכים להמשך בישול הקדירה
לקצוץ את הפלפל, השום והכוסברה
לטגן קלות את השום בשמן ולהיזהר מחריכה
להניח את הדג עם העור כלפי מטה, כשהמים מכסים שלושת רבעי ממנו.
לאחר הרתיחה להנמיך את הלהבה, לבשל 15 דקות
מוכן
ובתיאבון
.............................................................................................................................................
מצרכים ל-8 מנות :
- הדגים :
- 8 פילטים של אמנון (1 קילו)
- 8 פילטים של אמנון (1 קילו)
- משרה ראשוני לדג להפשרה ולניטרול הריח :
- 1/2 כוס מיץ לימון משומר מבקבוק
- 2 כפות גדושות מלח גס
- מים עד לכיסוי הדג
- 1/2 כוס מיץ לימון משומר מבקבוק
- 2 כפות גדושות מלח גס
- מים עד לכיסוי הדג
- תערובת התיבול (חצי לשריית הדג וחצי לבישול הקדרה) :
- בבלנדר - 1 עגבנייה מרוסקת (להסמכת הרוטב)
- 1/2 צרור כוסברה
- 3 שיני שום גדולות
- 1 כפית (כורכום / קימל טחון [כרוויה] / כמון )
- 2 כפות פפריקה מתוקה
- 1/4 כוס שמן קנולה ( 3/4 כוס במקור)
- 2 כפות פלפל צ’ומה / אריסה
- 1 חפיסה קטנה של רסק עגבניות
- 4 כפות מלאות של רסק לימון כבוש
- 1 כף מלאה סוכר חום
- מלח דק במידת הצורך, בגלל הלימון הכבוש
- מעט מים לדילול התערובת
- לטיגון מהיר :
- 2 כפות שמן קנולה
- 12 שיני שום פרוסות גס (ראש שום)
- ירקות (רובם מהדג המרוקאי) :
- 1/2 צרור עלי כוסברה קצוצים דק
- 2 כוסות גרגירי חומוס מבושלים קפואים
- לבחירה - תפוחי אדמה קטנים קלופים ופרוסים עבה
- בבלנדר - 1 עגבנייה מרוסקת (להסמכת הרוטב)
- 1/2 צרור כוסברה
- 3 שיני שום גדולות
- 1 כפית (כורכום / קימל טחון [כרוויה] / כמון )
- 2 כפות פפריקה מתוקה
- 1/4 כוס שמן קנולה ( 3/4 כוס במקור)
- 2 כפות פלפל צ’ומה / אריסה
- 1 חפיסה קטנה של רסק עגבניות
- 4 כפות מלאות של רסק לימון כבוש
- 1 כף מלאה סוכר חום
- מלח דק במידת הצורך, בגלל הלימון הכבוש
- מעט מים לדילול התערובת
- לטיגון מהיר :
- 2 כפות שמן קנולה
- 12 שיני שום פרוסות גס (ראש שום)
- ירקות (רובם מהדג המרוקאי) :
- 1 ראש שום מפורק ופרוס גס
- 2 פלפלים אדומים חתוכים לרצועות
- 4 גזרים פרוסים גס או חתוכים ל"גפרורים ארוכים"
- 3 פלפלים ירוקים חריפים שלמים (מבטיח שלילדים לא יהיה חריף) - 1/2 צרור עלי כוסברה קצוצים דק
- 2 כוסות גרגירי חומוס מבושלים קפואים
- לבחירה - תפוחי אדמה קטנים קלופים ופרוסים עבה
אופן הכנה :
- הכנות מוקדמות - אפשר גם יום מראש :
- הדג - להשרות ולהפשיר לחצי שעה לפחות במשרה מי לימון ומלח
לשטוף ולסנן
- להכין את תערובת התיבול ובמחצית ממנה משרים את הדגים עד להכנת
הקדרה לבישולם
- הירקות - לקצוץ ולשמור בנפרד
- בניית הקדרה ובישול הדג :
- לפרוס את שיני השום ולטגן קלות בשמן, מבלי לחרוך
- להנמיך את האש, להוסיף את מחצית תערובת התיבול שנותרה ולבחוש
מהר במשך מספר שניות
- להוסיף חצי כוס מים, להגביר את האש וולערבב ללא הפסקה למשך חצי
דקה
- לפזר את כל הירקות למעט הפלפלים החריפים
- להוסיף מים עד לסמיכות הרצויה, לבשל כ-20-30 דקות עד לריכוך הירקות
ולבחוש מדי פעם
- להניח את הדג עם העור כלפי מטה, כשהמים מכסים שלושת רבעי ממנו,
ומעליו הפלפלים החריפים השלמים (מבטיח שלילדים לא יהיה חריף)
- לאחר הרתיחה להנמיך את הלהבה, לבשל 15 דקות, לטלטל את
- הדג - להשרות ולהפשיר לחצי שעה לפחות במשרה מי לימון ומלח
לשטוף ולסנן
- להכין את תערובת התיבול ובמחצית ממנה משרים את הדגים עד להכנת
הקדרה לבישולם
- הירקות - לקצוץ ולשמור בנפרד
- בניית הקדרה ובישול הדג :
- לפרוס את שיני השום ולטגן קלות בשמן, מבלי לחרוך
- להנמיך את האש, להוסיף את מחצית תערובת התיבול שנותרה ולבחוש
מהר במשך מספר שניות
- להוסיף חצי כוס מים, להגביר את האש וולערבב ללא הפסקה למשך חצי
דקה
- לפזר את כל הירקות למעט הפלפלים החריפים
- להוסיף מים עד לסמיכות הרצויה, לבשל כ-20-30 דקות עד לריכוך הירקות
ולבחוש מדי פעם
- להניח את הדג עם העור כלפי מטה, כשהמים מכסים שלושת רבעי ממנו,
ומעליו הפלפלים החריפים השלמים (מבטיח שלילדים לא יהיה חריף)
- לאחר הרתיחה להנמיך את הלהבה, לבשל 15 דקות, לטלטל את
הסיר מצד לצד בתנועה מעגלית ולהרטיב את הדג ברוטב
- לתקן טעמים
- לתקן טעמים
ההגשה לצד :
- הפלפלים החריפים שהוצאנו מהסיר
- קוסקוס / בורגול-ג'ריש
- פרנה / בגט / חלה
- לימון כבוש
- פלפלצ'ומה-אריסה
- קוסקוס / בורגול-ג'ריש
- פרנה / בגט / חלה
- לימון כבוש
- פלפלצ'ומה-אריסה
.............................................................................................................................................
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה