קרופניק פולני חלבי - מרק פטריות וגריסי פנינה - ISRAELI FOOD - אוכל ישראלי


  אין כמו חווית ליקוט פטריות בשעת שחר בחורשת אורנים אפופת ריח משכר של גשם....
  POLISH  KRUPNIK  SOUP  WITH  MUSHROOMS  AND  PEARL-BARLEY
SEE TRANSLATION  BELOW
סיפור-ליקוט פטריות עם סבא צבי.  מצולם. ציפי-ילדות + 70

.............................................................................................................................................

רמות-רמז, שכונת פועלים חיפאית, עם גגות אדומים כמו בציורים, ומסביב הרי הכרמל, צמחיית חורש וחורשת אורנים.
בת שש לערך.  חורף.  גשם זלעפות מכה בגג ואני מכורבלת במיטה בשמיכת פוך.
בוקר שבת.  יד נוגעת ענוגות בכתפי  וקולו של אבי מעיר אותי בעדינות. 

 קופצת בהתלהבות.... "ירד גשם ? יש פטריות ?...."
מנומנמת...  אבא עוטף אותי בבגדים חמים ומגפי גומי שחורים עד לברכי.  יד ביד אנחנו צועדים לכיוון "היער", חורשת אורנים מעל לטכניון, שהכילה בדמיוני את כיפה-אדומה והזאב.
אבי, סבא צבי, ידע להבחין בין סוגי הפטריות וממנו למדתי, מה שמאוחר יותר לומדים בבוטניקה על סימביוזה, פרזיטים, נבגים ומושבת פטריות. 
בדרכו העממית לימד אותי לחפש מתחת לאורנים גבשושיות מחטי אורן צבועות בהפרשה הצהובה של האורנייה.  גם לימד אותי שאם מצאתי פטריה אחת מובטח לי שלידה ימצאו נוספות.  למדתי להעדיף את הקטנות על הגדולות, שהיו רקובות ומתולעות.  למדתי שלאורניות ספוג והדומות להן, עם דפדפים, רעילות.  היו גם פטריות לבנות-אפרפרות, עם ראש קטן ורגל ארוכה, אבל היום לא אזהה אותן ולא אסתכן.
חוזרים הביתה לטרוח על ניקוי הפטריות והכנת קדרה חורפית מנחמת עם ארומה נפלאה של אורניות.
.............................................................................................................................................
קרופניק פולני חלבי - מרק פטריות וגריסי פנינה
.............................................................................................................................................

קרופניק - מרק חורפי מוקרם, טעים-טעים ומנחם, שמקורו בפולין.  מומלץ לבשלו יום מראש, כי אז  טעמו משתבח, הוא מסמיך והגריסים סופחים עוד נוזלים ותופחים. 

לקצוץ מראש את תפוחי האדמה, הגזר, הסלרי והפטריות


































להזהיב בקדרה את החמאה, הבצל והמלח (לקירמול)


































להוסיף את כל הירקות שנקצצו להקפצה קצרה

        























להוסיף גריסי פנינה, פטריות מיובשות מפוררות ואגוז מוסקט

 
 































להוסיף מים רותחים ולהביא לרתיחה, לכסות ולבשל כשעתיים על אש נמוכה 

 
        





























בסוף הבישול להוסיף חלב ושום, להביא לרתיחה, לתקן טעמים ולכבות את האש 





































להסמכה - לטחון חלק מהמרק בנפרד בבלנדר מוט, לערבב הכל יחד ובתיאבון

 מצרכים :
        -    ירקות לחיתוך מראש :
                -    5 גזרים לא קלופים חתוכים לקוביות קטנטנות
                -    5 תפוחי אדמה לא קלופים וחתוכים לקוביות קטנטנות
                -    5 גבעולי סלרי עלים קצוצים לפרקים זעירים
                -    1 חבילת פטריות שמפיניון / פורטובלו בפרוסות גדולות
        -    לטיגון :
                -    50 גרם חמאה (או פחות)
                -    1 בצל גדול קצוץ לקוביות קטנות

                -    1 כפית מלח דק
        -    לבישול :
                -    חופן של מגוון פטריות מיובשות מפוררות 
                -    1.25 כוס גריסי פנינה
                -    1 כפית אגוז מוסקט

                -    3 ליטר מים רותחים מהקומקום החשמלי
        -     תוספות לקראת סוף הבישול :
                -    3 כפיות גדושות מלח גס או לפי הטעם
                -    1 ליטר חלב
                -    3 כפיות שום כתוש (או יותר - מוסיף ניחוח עדין למרק)
אופן ההכנה :
        -   לקצוץ מראש את תפוחי האדמה, הגזר, הסלרי והפטריות
        -   להזהיב בקדרה את החמאה, הבצל והמלח (לקירמול)
        -   להוסיף להקפצה קצרה את הירקות שנקצצו מראש
        -   להוסיף את יתרת המצרכים, למעט חלב ושום
        -   להוסיף מים רותחים ולהביא לרתיחה (להשאיר מקום לליטר חלב שנוסיף
            אחר כך)
        -   לכסות ולבשל כשעתיים על אש נמוכה

        -   בסוף הבישול להוסיף חלב ושום, להביא לרתיחה, לתקן טעמים ולכבות את
            האש
        -   סמיכות המרק :
             -   הסמכת המרק תעשה על ידי טחינת  חלק קטן ממנו בנפרד 

                 בבלנדר-מוט
             -   לחילופין, אם למחרת היום המרק סמיך מדי, ניתן להוסיף לו מים



ההגשה בלילה חורפי....
        -   קערית מרק מהביל עם חלת שום
.............................................................................................................................................
  POLISH  KRUPNIK  SOUP  WITH  MUSHROOMS  AND  PEARL-BARLEY
.............................................................................................................................................

Krupnik - creamy Polish wintry soup, delicious and comforting. Recommended to cook it one day in advance, then the flavor improves and it thickens

.............................................................................................................................................
Advance  preparations - chopping  all  vegetables : 
         - 5 unpeeled carrots, diced
         - 5 potatoes, peeled and diced
         - 5 stalks of celery, chopped
         - 1 package of sliced champignonqportobelo mushrooms

Cooking :
 Fry and brown lightly;
          50g butter (or less)
          1 large onion, chopped into small cubes
-   Add the chopped vegetables for a short frying
-   Add and bring to a boil;
         -   3 liters of water (leave room for a liter of milk to be added later)
          A handful of  variety of dried mushrooms, crumbled
          1.25 cup of pearl barley
          1 tsp of nutmeg
         -   4 heaping teaspoons coarse salt or as needed 
 Cook covered for about two hours over a low flame
 At the end of cooking add milk and garlic, bring to a boil and turn off
    the heat;
          1 liter of milk
          3 teaspoons of crushed garlic (or more - adds a delicate

             fragrance to the soup)
 Thickening the soup:
         -   By grinding some of the soup, separately, with a blender-rod
          Alternatively, if the next day the soup is too thick, you can add

             water

Serving on a wintry night ....
       A bowl of steaming soup with garlic challah
.............................................................................................................................................

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה