טעים כל-כך ובעיקר מעלה זיכרונות ותמונות שהבאיתי מהא-לונג-ביי
VIETNAMESE SPRING ROLLS
SEE TRANSLATION BELOW
סיפור-תמונות מהא-לונג-ביי - וייטנאם
.....................................................................................................................................................................................
טעים כל-כך ובעיקר מעלה זיכרונות ותמונות שהבאיתי מהא-לונג-ביי
.....................................................................................................................................................................................
ספרינג רולס וייטנאמיים
.....................................................................................................................................................................................
מצרכים ל-18 ספרינג רולס :
דפי אורז :
- 18 דפי אורז
למילוי :
- 1 גזר גדול חתוך ל"גפרורים" בעזרת קולפן
- 4 בצלים ירוקים חתוכים לפיסות ארוכות באלכסון
- 1/2 צרור כוסברה קצוצה גס
- נבטים
- רצועות חסה דקיקות או כרוב קצוץ במעבד מזון
אופן ההכנה :
ספרינג-רולס לא נשמרים טוב ולכן יש להכינם מראש ולשמור בקרור עד שעתיים
הכנת עמדת עבודה :
- קערה מלאה מים (בטמפרטורת החדר) שיכולה להכיל דף אורז
- מגבת לספיגת עודפי המים
- צלחת גדולה עליה נגלגל
- צלחת גדולה להנחת ספרינג-רולס מוכנים בשכבה אחת כדי שלא יידבקו
- מגש גדול לירקות הקצוצים שיונחו במקבצים נפרדים
הגלגול - כל דף אורז בנפרד כי הם נקרעים במהירות :
- בזריזות - טובלים דף אורז במים ל-5 שניות, נותנים למים לטפטף, מניחים על מגבת, מיד
הופכים על המגבת ומיד גם מעבירים לצלחת גלגול
- שמים בשורה, מעט מכל ירק, בשליש הדף שקרוב אלינו
- הקיפול - ראשית מקפלים על המילוי את קצה הדף שקרוב אלינו
- מקפלים את שני הצדדים ומגלגלים
ההגשה :
- להגיש כמנה ראשונה לצד רוטב דגים ביתי לטבילה
.....................................................................................................................................................................................
עוד מתכונים וייטנמיים
.....................................................................................................................................................................................
VIETNAMESE SPRING ROLLS
.....................................................................................................................................................................................
INGREDIENTS FOR 18 ROLLS :
Rice papers :
- 18 rice papers
Filling :
- 1 large carrot, cut into "matches" with a peeler
- 4 green onions, cut into long diagonal pieces
- 1/2 bunch of coriander, coarsely chopped - Sprouts
- Thin lettuce strips, or chopped cabbage in a food processor
PREPARATIONS :
Spring rolls can be prepared in advance, but it is important
to keep them refrigerated for no more than two hours
Equipment and advance preparation :
- A bowl full of water (at room temperature), that can contain a rice paper
- A towel for absorbing excess water
- A big plate on which you will roll
- A big plate for ready Spring Rolls . It is important to put them in one layer so they do not stick
- A large tray for chopped vegetables, placed in separate batches Rolling - Each rice paper individually because they are ripped quickly :
- Quickly - Dip a rice paper in water for 5 seconds maximum, let the water drip, place on a towel, immediately turn over and transfer to a rolling plate
- Put just a little bit of each vegetable, in a line, on a third part of the wrapper near you
- Fold - First, fold the edge of the wrapper near you
- Fold both sides and roll
Serving :
- Serve as a first course with homemade fish sauce for dipping
- A bowl full of water (at room temperature), that can contain a rice paper
- A towel for absorbing excess water
- A big plate on which you will roll
- A big plate for ready Spring Rolls . It is important to put them in one layer so they do not stick
- A large tray for chopped vegetables, placed in separate batches Rolling - Each rice paper individually because they are ripped quickly :
- Quickly - Dip a rice paper in water for 5 seconds maximum, let the water drip, place on a towel, immediately turn over and transfer to a rolling plate
- Put just a little bit of each vegetable, in a line, on a third part of the wrapper near you
- Fold - First, fold the edge of the wrapper near you
- Fold both sides and roll
Serving :
- Serve as a first course with homemade fish sauce for dipping
.....................................................................................................................................................................................
MORE VIETNAMESE RECIPES
.....................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה