קדירת עוף מזרח תיכונית צבעונית, ריחנית וטעימה-טעימה....
SYRIAN CHICKEN WITH A VARIETY OF SPICES & CORIANDER-MINT FRAGRANCE
SEE TRANSLATION BELOW
סיפור - לא סיפרתי
.....................................................................................................................................................................................
קדירת עוף מזרח תיכונית צבעונית, ריחנית וטעימה-טעימה...
....................................................................................................................................................................................
עוף סורי בשלל תבלינים וניחוח נענע וכוסברה
עוף סורי בשלל תבלינים וניחוח נענע וכוסברה
....................................................................................................................................................................................
מצרכים :
העוף :
- 6-8 כרעיים
למרינדה :
- לטיגון :
- 3 כפות שמן קנולה
- 1 בצל גדול, קצוץ
- 1 כפית מחוקה מלח דק
- 7 שיני שום גדולות, פרוסות
- 3 ס"מ שורש ג'ינג'ר קצוץ / 3 קוביות קפואות
- תערובת תבלינים :
- 1 כפית כמון
- 1/2 כפית קינמון
- 1/2 כפית כורכום
- 1 כפית גדושה פפריקה מתוקה
- קמצוץ פלפל שאטה גרוס
- פלפל שחור גרוס
- 1 כף סוכר חום
- עלים מ-5 ענפי תימין / 1 כפית תימין יבש
- תערובת נוזלים :
- 1 קופסת עגבניות מרוסקות - 400 גרם
- 1 כוס מים
עשבי תיבול בסוף הבישול :
- 1 כוס תערובת של כוסברה ונענע קצוצות (חלק לשמור לעיטור המנה)
- 6-8 כרעיים
למרינדה :
- לטיגון :
- 3 כפות שמן קנולה
- 1 בצל גדול, קצוץ
- 1 כפית מחוקה מלח דק
- 7 שיני שום גדולות, פרוסות
- 3 ס"מ שורש ג'ינג'ר קצוץ / 3 קוביות קפואות
- תערובת תבלינים :
- 1 כפית כמון
- 1/2 כפית קינמון
- 1/2 כפית כורכום
- 1 כפית גדושה פפריקה מתוקה
- קמצוץ פלפל שאטה גרוס
- פלפל שחור גרוס
- 1 כף סוכר חום
- עלים מ-5 ענפי תימין / 1 כפית תימין יבש
- תערובת נוזלים :
- 1 קופסת עגבניות מרוסקות - 400 גרם
- 1 כוס מים
עשבי תיבול בסוף הבישול :
- 1 כוס תערובת של כוסברה ונענע קצוצות (חלק לשמור לעיטור המנה)
אופן ההכנה :
הכנת רוטב השרייה בקדרה רחבה נון-סטיק :
- להזהיב את הבצל בשמן ומלח ולהוסיף שום וג'ינג'ר לטיגון של חצי דקה
- להוסיף את תערובת התבלינים לטיגון של חצי דקה, לפתיחת הטעמים
- להוסיף בזריזות את התערובת הנוזלית ולכבות את האש
שריית העוף :
- להשרות את העוף ברוטב השרייה בקדרה. לאחסן בקירור למשך לילה
האפייה :
- לחמם תנור ל-200 מעלות צלסיוס
- להניח את הקדרה על כיריים גז, להביא לרתיחה עדינה ולשפר טעמים
- להעביר את הקדרה לתנור ולאפות עם כיסוי משך 45 דקות
- להרטיב את נתחי העוף ברוטב ולאפות ללא כיסוי משך כ-15 דקות, עד לשחמה. להיזהר
מחריכה
לסיום :
- להוסיף את מרבית עשבי התיבול לרוטב, לנענע את הסיר בתנועה סיבובית כדי לערבב,
לעטר את העוף ביתרת עשבי התיבול ולהגיש
תוספות להגשה :
- קוסקוס מהיר הכנה, ג'ריש, אורז, דוחן (בצילום), חיטה, פירה תפוח אדמה, קינואה, או
כל תוספת אחרת
....................................................................................................................................................................................
.
SYRIAN CHICKEN WITH A VARIETY OF SPICES & CORIANDER-MINT FRAGRANCE
.
SYRIAN CHICKEN WITH A VARIETY OF SPICES & CORIANDER-MINT FRAGRANCE
.....................................................................................................................................................................................
The chicken :
- 6 whole chicken legs
For the marinade :
- For frying :
- 3 tablespoons canola oil
- 1 large onion, chopped
- 1 level teaspoon fine salt
- 7 large garlic cloves, sliced
- 3 cm chopped ginger root / 3 frozen cubes
- Spices mixture :
- 1 teaspoon of cumin
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon turmeric
- 1 heaping teaspoon of sweet paprika
- A pinch of shatta pepper flakes
- Ground black pepper
- 1 tablespoon brown sugar
- Leaves from 5 sprigs of thyme / 1 teaspoon of dried thyme
Liquids mixture :
- 1 canned crushed tomato - 400 g
- 1 cup of water
Herbs at the end of cooking :
- 1 cup with a mixture of chopped coriander and mint (some save to garnish
the dish)
- 6 whole chicken legs
For the marinade :
- For frying :
- 3 tablespoons canola oil
- 1 large onion, chopped
- 1 level teaspoon fine salt
- 7 large garlic cloves, sliced
- 3 cm chopped ginger root / 3 frozen cubes
- Spices mixture :
- 1 teaspoon of cumin
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon turmeric
- 1 heaping teaspoon of sweet paprika
- A pinch of shatta pepper flakes
- Ground black pepper
- 1 tablespoon brown sugar
- Leaves from 5 sprigs of thyme / 1 teaspoon of dried thyme
Liquids mixture :
- 1 canned crushed tomato - 400 g
- 1 cup of water
Herbs at the end of cooking :
- 1 cup with a mixture of chopped coriander and mint (some save to garnish
the dish)
PREPARATIONS :
Preparation of the marinade in a wide non-stick pot :
- Brown the onion in oil and salt and add garlic and ginger for half a minute
- Add the spices mixture and fry for half a minute, to open up flavors
- Quickly add the liquids mixture and turn off the heat
Chicken soaking :
- Soak the chicken in the marinade. Store refrigerated overnight
Baking :
- Preheat oven to 200 C degrees
- Place the pot on a gas stove, bring to a gentle boil and improve flavors
- Transfer the casserole to the oven and bake, with a lid on, for 45 minutes
- Moisten the chicken pieces with the sauce and bake uncovered for about 15
minutes, until browned. Beware of scorching
To finish :
- Add most of the herbs to the sauce, shake the pot in a rotary motion to mix,
garnish the chicken with the rest of the herbs and serve
SUGGESTIONS FOR SIDE DISHES :
- Quick-cooked couscous, jarisha, rice, millet Iin the photo), wheat, mashed potatoes, quinoa, or any other topping
Preparation of the marinade in a wide non-stick pot :
- Brown the onion in oil and salt and add garlic and ginger for half a minute
- Add the spices mixture and fry for half a minute, to open up flavors
- Quickly add the liquids mixture and turn off the heat
Chicken soaking :
- Soak the chicken in the marinade. Store refrigerated overnight
Baking :
- Preheat oven to 200 C degrees
- Place the pot on a gas stove, bring to a gentle boil and improve flavors
- Transfer the casserole to the oven and bake, with a lid on, for 45 minutes
- Moisten the chicken pieces with the sauce and bake uncovered for about 15
minutes, until browned. Beware of scorching
To finish :
- Add most of the herbs to the sauce, shake the pot in a rotary motion to mix,
garnish the chicken with the rest of the herbs and serve
SUGGESTIONS FOR SIDE DISHES :
- Quick-cooked couscous, jarisha, rice, millet Iin the photo), wheat, mashed potatoes, quinoa, or any other topping
.....................................................................................................................................................................................
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה