SEE TRANSLATION BELOW
סיפור-לא סיפרתי
.....................................................................................................................................................................................
כל כך טעים שלא תוכלו להפסיק לנשנש .....
משמעות המילה אנטיפסטי היא "לפני האוכל", או בעברית צחה – מתאבן. זהו עולם שלם של מנות שמגיע לפני הארוחה- ירקות, בשרים, גבינות וכו׳. אשר לירקות הצלויים, הם כמו פולנטה, ההצלחה טמונה בפרטים הקטנים.
.....................................................................................................................................................................................
אנטיפסטי ירקות צלויים בתנור - סדנת הכנה
....................................................................................................................................................................................
אנטיפסטי ירקות צלויים בתנור - סדנת הכנה
....................................................................................................................................................................................
הירקות- חלקם או כולם :
מגש א' - 45-60 דקות אפייה :
- קולורבי- לקלוף ולחתוך לפרוסות או שמיניות
- שומר- בטעם אניס מעודן ומעט מתקתקות. פרוסות עבות או חוצים לרבעים
- תפוחי אדמה בקליפה - חתוכים לטריזים
- לפת - חתוכה לשמיניות של טריזים
- סלק - לחתוך לשמיניות של טריזים ולשים בתבנית נפרדת משאר הירקות
כדי שלא כולם יהיו בסוף סגולים
מגש ב' - 30-45 דקות אפייה :
- בטטות - בקליפה, חתוכות לטריזים ארוכים חצויים
- כרובית - לפרק לפרחים ולצלות עד שהיא כמעט שרופה
- בצל אדום / לבן - חתוך לשמיניות, בלי לחתוך את החלק התחתון, שמחזיק את
כל הגלדים מחוברים
- דלורית - לא קלופה וחתוכה לרצועות או קוביות גסות
- פלפל אדום - חתוך לשישיות אורך
- דלעת - קלופה וחתוכה לקוביות גדולות
- גזר - לא קלוף וחתוך לרבעי אורך
- שום - ראש שלם לא קלוף. לקטום את הראש לרוחב בחלקו העליון. אפשר גם
לזלף שמן זית, מלח ומעט דבש, לעטוף בנייר אפייה ולשים בתנור עם שאר
הירקות
מגש ג' - 20-30 דקות אפייה :
- זוקיני/קישוא בקליפה- לבחור קטנים, מוצקים וירוקים. חתוך לרבעים לאורך
- כרוב - חתוך לטריזים עבים או לפרוסות עבות
- פטריות פורטובלו - חתוכות לרבעים
- עגבניות - חצויות לאורך או טריזים עבים
- עגבניות שרי - מניחים אותן בתבנית כמו שהן, בזר
- חציל - חתוך לפרוסות עבות עגולות
- כרישה - חתוכה לעיגולים ארוכים
מגש ד' - 10-15 דקות אפייה :
- פטריות שמפיניון שלמות
- שעועית ירוקה קפואה שהופשרה
- ברוקולי - מפורק לתפרחות
- אספרגוס - כמו שהוא
מצרכים לתיבול :
- טפטוף קל של שמן זית
- מלח דק
- פלפל שחור גרוס
- לבחירה - שפע של עלי רוזמרין ותימין טרי
- תרסיס שמן זית
.....................................................................................................................................................................................
אופן ההכנה :
- לחתוך את הירקות, לשומרם בכלים נפרדים, לטפטף מעט שמן זית ולערבב
היטב
- לחמם מראש תנור אפייה ל-180 מעלות בטורבו
- להניח את הירקות, בשכבה אחת ובסדר המוצע, בתבניות אפייה מרופדות
בנייר אפייה - כל ירק בנפרד
- לזרות על הירקות מלח דק, פלפל שחור גרוס ועלי רוזמרין ותימין
- לרסס בתרסיס שמן זית ולהכניס תבניות לתנור, בסדר המוצע, לאפייה של 40
דקות בערך
- יש תנורים עם אזורים חמים יותר, אז חשוב להציץ על הירקות כל 15 דקות,
ובמידת הצורך לסובב את התבנית 180 מעלות
- אם אופים 2 תבניות במקביל, חשוב להחליף את הסדר שלהן במחצית זמן
האפייה, כדי שכולם יקבלו כמות חום שווה
- המטרה היא להביא את הירקות למצב שהם מעט שרופים. זה המצב שבו
הסוכרים הטבעיים של הירק מתקרמלים ואז נוצר הקסם - רכים עם איזורים
שחומים בקצוות
ההגשה :
- אפשר לסדר את הירקות במגש גדול, מעורבבים או בנפרד
- הירקות טעימים ביותר כשהם בטמפ׳ החדר, לא חמים מהתנור ולא קרים
- אפשר לסדר את הירקות במגש גדול, מעורבבים או בנפרד
- הירקות טעימים ביותר כשהם בטמפ׳ החדר, לא חמים מהתנור ולא קרים
מהמקרר
- הולך טוב עם גבינת פטה וברוסקטה
- אפשר לטפטף על הירקות רטבים שונים (ראו בהמשך)
- אם נשאר מהארוחה שימו בקופסת פלסטיק אטומה במקרר. הירקות ישמרו
- הולך טוב עם גבינת פטה וברוסקטה
- אפשר לטפטף על הירקות רטבים שונים (ראו בהמשך)
- אם נשאר מהארוחה שימו בקופסת פלסטיק אטומה במקרר. הירקות ישמרו
למשך יומיים ותוכלו להכניס אותם לכריכים
רטבים לטפטוף על הירקות האפויים (טרם נוסו) :
רוטב איטלקי
- 2 כפות שמן זית
- 3 כפות חומץ בלסמי
- 2 שיני שום מעוכות
- 1 כפית עלי ריחן גזורים דק
- 1/2 כפית עלי רוזמרין קצוצים דק
- 2 כפות שמן זית
- 3 כפות חומץ בלסמי
- 2 שיני שום מעוכות
- 1 כפית עלי ריחן גזורים דק
- 1/2 כפית עלי רוזמרין קצוצים דק
רוטב ישראלי
- שמן זית
- מיץ לימון
- שום כתוש
- עלי נענע / זעתר / אורגנו, קצוצים דק
- מלח גס
- מיץ לימון
- שום כתוש
- עלי נענע / זעתר / אורגנו, קצוצים דק
- מלח גס
.....................................................................................................................................................................................
ANTIPASTI OF OVEN ROASTED VEGETABLES
VEGETABLES - SOME OR ALL OF THEM :
Tray A - 45-60 minutes of baking :
- Kolorbi- peel and cut into slices or eighths
- Fennel - cut into thick slices or quarters
- Potatoes - unpeeled and cut into wedges
- Turnip - cut into eight wedges
- Beets - cut into eight wedges and put in a separate baking pan
from the other vegetables, so that not all of them will be purple
Tray B - 30-45 minutes of baking :
- Sweet potatoes - unpeeled and cut into long halved wedges
- Cauliflower - split into flowers and roast until it looks almost burnt
- Onions Red / White - cut into eighths, without cutting the bottom,
that holds all the pieces connected
- Butternut squash - unpeeled and cut into thick strips
- Red pepper - cut into six long strips
- Pumpkin - peeled and cut into large cubes
- Carrots - unpeeled and cut into long quarters
- Garlic - unpeeled whole head. Cut off the head at the top. You
can also sprinkle olive oil, salt and a little honey, wrap in baking
paper and put in the oven with the other vegetables
Tray C - 20-30 minutes of baking :
- Zucchini /squas, unpeeled - choose the small, solid and
green ones ang cut into long quarters
- Cabbage - Cut into thick wedges or thick slices
- Portobello mushrooms - cut into quarters
- Tomatoes - cut into thick wedges
- Cherry tomatoes - Place them in a mold as they are, in a bouquet
- Eggplants - cut into thick round slices
- Leek - cut into long pieces
Tray D - 10-15 minutes of baking :
- Whole champignon mushrooms
- Frozen green beans - defrosted
- Broccoli - cut into flowers
- Asparagus - as it is
.....................................................................................................................................................................................
VEGETABLES - SOME OR ALL OF THEM :
Tray A - 45-60 minutes of baking :
- Kolorbi- peel and cut into slices or eighths
- Fennel - cut into thick slices or quarters
- Potatoes - unpeeled and cut into wedges
- Turnip - cut into eight wedges
- Beets - cut into eight wedges and put in a separate baking pan
from the other vegetables, so that not all of them will be purple
Tray B - 30-45 minutes of baking :
- Sweet potatoes - unpeeled and cut into long halved wedges
- Cauliflower - split into flowers and roast until it looks almost burnt
- Onions Red / White - cut into eighths, without cutting the bottom,
that holds all the pieces connected
- Butternut squash - unpeeled and cut into thick strips
- Red pepper - cut into six long strips
- Pumpkin - peeled and cut into large cubes
- Carrots - unpeeled and cut into long quarters
- Garlic - unpeeled whole head. Cut off the head at the top. You
can also sprinkle olive oil, salt and a little honey, wrap in baking
paper and put in the oven with the other vegetables
Tray C - 20-30 minutes of baking :
- Zucchini /squas, unpeeled - choose the small, solid and
green ones ang cut into long quarters
- Cabbage - Cut into thick wedges or thick slices
- Portobello mushrooms - cut into quarters
- Tomatoes - cut into thick wedges
- Cherry tomatoes - Place them in a mold as they are, in a bouquet
- Eggplants - cut into thick round slices
- Leek - cut into long pieces
Tray D - 10-15 minutes of baking :
- Whole champignon mushrooms
- Frozen green beans - defrosted
- Broccoli - cut into flowers
- Asparagus - as it is
PREPARATIONS :
- Cut the vegetables, keep them in separate dishes, drip a little
olive oil and mix well
- Preheat oven to 180 ° C in turbo
- Place the vegetables, in one layer and in the proposed order, in
baking trays lined with baking paper - each vegetable separately
- Sprinkle the vegetables with fine salt, ground black pepper and
leaves of rosemary and thyme
- Spray with olive oil and place the baking pans in the oven, in the
order offered, for about 40 minutes
- There are stoves with warmer areas, so it is important to check
the vegetables every 15 minutes, and if necessary rotate the
baking pan 180 degrees
- If baking two baking trays at the same time, it is important to
change their order in half the baking time, so that each of them
will receive an equal amount of heat
- The goal is to bring the vegetables to a position that are slightly
burnt. This is the situation when the natural sugars of the
vegetables are caramelized and the vegetables are soft with dark
areas at the edges
olive oil and mix well
- Preheat oven to 180 ° C in turbo
- Place the vegetables, in one layer and in the proposed order, in
baking trays lined with baking paper - each vegetable separately
- Sprinkle the vegetables with fine salt, ground black pepper and
leaves of rosemary and thyme
- Spray with olive oil and place the baking pans in the oven, in the
order offered, for about 40 minutes
- There are stoves with warmer areas, so it is important to check
the vegetables every 15 minutes, and if necessary rotate the
baking pan 180 degrees
- If baking two baking trays at the same time, it is important to
change their order in half the baking time, so that each of them
will receive an equal amount of heat
- The goal is to bring the vegetables to a position that are slightly
burnt. This is the situation when the natural sugars of the
vegetables are caramelized and the vegetables are soft with dark
areas at the edges
SERVING :
- You can arrange the vegetables in a large tray, mixed or
separately
- The vegetables are very tasty at room temperature - not warm
from the oven and not cold from the refrigerator
- The vegetables go well with feta cheese and bruschetta
- You can drip on the vegetables different sauces (see below)
- If vegetables are remained from the meal, put in a sealed plastic
box in the refrigerator. The vegetables will be kept for two days
and you can put them in sandwiches
SAUCES ON BAKED VEGETABLES (Not yet tried) :
Italian sauce :
- 2 tablespoons olive oil
- 3 tablespoons balsamic vinegar
- 2 crushed garlic cloves
- 1 teaspoon finely cut basil leaves
- 1/2 teaspoon of finely chopped rosemary leaves
Israeli dressing :
- Olive oil
- lemon juice
- Crushed garlic
- Mint leaves / z'aatar / oregano, finely chopped
- Coarse salt
- You can arrange the vegetables in a large tray, mixed or
separately
- The vegetables are very tasty at room temperature - not warm
from the oven and not cold from the refrigerator
- The vegetables go well with feta cheese and bruschetta
- You can drip on the vegetables different sauces (see below)
- If vegetables are remained from the meal, put in a sealed plastic
box in the refrigerator. The vegetables will be kept for two days
and you can put them in sandwiches
SAUCES ON BAKED VEGETABLES (Not yet tried) :
Italian sauce :
- 2 tablespoons olive oil
- 3 tablespoons balsamic vinegar
- 2 crushed garlic cloves
- 1 teaspoon finely cut basil leaves
- 1/2 teaspoon of finely chopped rosemary leaves
Israeli dressing :
- Olive oil
- lemon juice
- Crushed garlic
- Mint leaves / z'aatar / oregano, finely chopped
- Coarse salt
.....................................................................................................................................................................................
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה