כמה פשוט ככה טעים .... ואפילו בריא....
GRANDMA FRANCA'S CHICKEN, ROASTED WITH CAULIFLOWER AND BUTTERNUT SQUASH
SEE TRANSLATION BELOW
סיפור-לא סיפרתי
.....................................................................................................................................................................................
כמה פשוט ככה טעים ואפילו .... בריא....
.....................................................................................................................................................................................
העוף של סבתא צפורה, צלוי עם פרחי כרובית ודלורית
.....................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................
העוף :
- 8 כרעיים
לרוטב השרייה (חצי לעוף וחצי לירקות) :
- 2 כפות שמן זית
- 1/2 כוס חומץ פשוט - לשמירת עסיסיות העוף
- 2 כפיות גדושות שום כתוש / 2 כפיות גדושות אבקת שום
- 2 כפות פפריקה מתוקה
- 1/2 כוס חומץ פשוט - לשמירת עסיסיות העוף
- 2 כפיות גדושות שום כתוש / 2 כפיות גדושות אבקת שום
- 2 כפות פפריקה מתוקה
- לבחירה - פפריקה חריפה / שבבי צ'ילי
- 2 כפיות מלאות מלח דק
- 1/2 כוס מים
הירקות :
- 1 דלורית בגודל בינוני, חתוכה לקוביות בגודל ביס גדול
- 2 ראשי כרובית בגודל בינוני, מפורקים לפרחים גדולים
אופן ההכנה :
- להשרות את נתחי העוף, למשך לילה, במחצית מרוטב השרייה
- לחתוך את הירקות ולאחסן בקירור
- לחמם את התנור מראש ל-200 מעלות
- להוסיף לרוטב השרייה שנותר 2 כפות שמן זית וכפית מלח דק ולערבב עם הירקות
- להניח את הירקות בשכבה אחת בתבנית מרופדת בנייר אפייה ולהניח את נתחי העוף מעל
לירקות
- לאפות כשעה וכעבור חצי שעה להזיז את העוף לשוליים ולרכז את הירקות במרכז התבנית.
להרטיב הכל ברוטב.שנוצר ולהוסיף מעט מים במידת הצורך
- לאפות עוד רבע שעה, להפוך את הירקות, להרטיב ברוטב ולאפות עוד רבע שעה
- לתקן טעמים
.....................................................................................................................................................................................
GRANDMA FRANCA'S CHICKEN, ROASTED WITH CAULIFLOWER AND BUTTERNUT SQUASH
.....................................................................................................................................................................................
INGREDIENTS :
The chicken :
- 8 whole chicken legs
For marinade (half for chicken and half for vegetables) :
- 2 tablespoons of olive oil
- 1/2 cup vinegar - to keep the chicken juicy
- 2 Full teaspoons of crushed garlic / 2 teaspoons full of garlic powder
- 2 tablespoons sweet paprika
- Optional - Spicy paprika / chili Chips
- 2 full teaspoons of fine salt
- 1/2 cup water
The vegetables :
- 1 medium sized butternut squash, cut into large bite sized cubes
- 2 medium sized cauliflowers, divided into large flowers
- 8 whole chicken legs
For marinade (half for chicken and half for vegetables) :
- 2 tablespoons of olive oil
- 1/2 cup vinegar - to keep the chicken juicy
- 2 Full teaspoons of crushed garlic / 2 teaspoons full of garlic powder
- 2 tablespoons sweet paprika
- Optional - Spicy paprika / chili Chips
- 2 full teaspoons of fine salt
- 1/2 cup water
The vegetables :
- 1 medium sized butternut squash, cut into large bite sized cubes
- 2 medium sized cauliflowers, divided into large flowers
PREPARATIONS :
- Soak the chicken, overnight, in half of the marinade
- Cut the vegetables and refrigerate
- Preheat the oven to 200 C
- Add to remaining marinade 2 tablespoons olive oil and a teaspoon of salt and mix with the vegetables
- Lay the vegetables in one layer in a baking dish lined with baking paper
- Place the chicken chunks over the vegetables
- Bake for about half an hour. Expose the vegetables, moving them to the center with the chicken pieces around them. Wet everything with the sauce and add a little water if needed
- Bake another quarter of an hour, turn the vegetables, wet with the sauce and bake another quarter of an hour
- Fix flavors
- Cut the vegetables and refrigerate
- Preheat the oven to 200 C
- Add to remaining marinade 2 tablespoons olive oil and a teaspoon of salt and mix with the vegetables
- Lay the vegetables in one layer in a baking dish lined with baking paper
- Place the chicken chunks over the vegetables
- Bake for about half an hour. Expose the vegetables, moving them to the center with the chicken pieces around them. Wet everything with the sauce and add a little water if needed
- Bake another quarter of an hour, turn the vegetables, wet with the sauce and bake another quarter of an hour
- Fix flavors
.....................................................................................................................................................................................
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה